Да ли сте знали?

„Музичар осећа математику…“

„Не би ли се музика могла описати као математика осећаја, а математика као музика разума? Њихов дух је исти. Тако музичар осећа математику, а математичар мисли музику. Једна ће појачати осећај другој кад засија људски ум подигнут у савршенство.“    Владимир Девиде

piano-e1452251419881Вероватно сте много пута чули да је математика својеврсна гимнастика ума… А добро знамо да је музика мотор за људски ум… Ја радим математику уз музику. Верујем и ви.

Делују веома различите – музика буди и узбуркава осећања и кроз њу је могуће изразити најдубље емоције, а математика апелује на разум и модел је чистог расуђивања. Међутим обе укључују структуру, обрасце и односе и обе генеришу идеје велике лепоте и елеганције.

Математика и музика  деле многе заједничке особине: апстрактно мишљење, креативност и интензиван фокус. Док математика објашњава како тонови настају и по којим принципима композитори од њих праве складне целине, музика је плодно тло за тестирање математичких начела.

Рекох ли вам ја у потрази за бројем π да он може и да се одсвира?… Шта? Не верујете… Онда погледајте како је Марија, професор клавира то лепо и стручно објаснила, одслушајте број π и уживајте. Да ли ми сада верујете?

 

Постави коментар